Новости Политика

Мій новий бій – за країну європейського зразка (колонка Віталія Кличка у The Times)

01 Декабря 2011

Мій новий бій – за країну європейського зразка. Я брав учать у Помаранчевій Революції, а сьогодні я хочу зупинити встановлення тиранії в моїй країні. 

 

Сьогодні виповнюється сім років від Помаранчевої Революції в Україні – мирного протесту громадян проти фальсифікації президентських виборів 2004 року. Тоді мільйони моїх співгромадян і я стояли на морозі тижнями, захищаючи наші права на вільні й чесні вибори. Ми довели, що українці можуть об’єднатися навколо цінностей свободи й демократії і перемогти. Ми підтвердили, що ми – європейці. То були радісні дні, переповнені надій і натхнення. 

 

Сьогодні наші європейські орієнтири знову проходять випробування. Дві третини українців вважають, що їхня країна на хибному шляху. Основна частина виборців розчаровані державною політикою, і ані більшість, яка є при владі, ані демократична опозиція не мають їхньої підтримки. 

 

Багато хто вважає, що урядові реформи несуть користь лише заможним українцям, натомість від них страждають пенсіонери, малий бізнес і середній клас. Правляча верхівка, іноді за підтримки опозиції, змінює правила гри, щоб залишитися при владі замість дотримуватися правил, однакових для всіх. Багатьох турбує посилення авторитарних тенденцій. 

 

Однак попри невизначеність у країні, українців єднає перспектива європейської інтеграції. З огляду на проблеми, з якими сьогодні стикається Євросоюз, логічним є поставити запитання: чому? Тому що українці поділяють європейські демократичні цінності і відчайдушно прагнуть справедливості та прозорих правил гри. 

 

Для Українців європейський вибір – це не лише вибір союзника. Насамперед, це вибір моделі розвитку країни в майбутньому. Між Україною і Євросоюзом тривають перемовини щодо Угоди про асоціацію і розширену зону вільної торгівлі. Це перший важливий крок, який допоможе модернізувати нашу економіку, зробити її більш конкурентоспроможною і привабливою для інвесторів. Угода стимулюватиме розвиток національних демократичних інституцій, повагу до верховенства права і дотримання прав людини. 

 

Підписання цієї Угоди наступного місяця буде важливим досягненням у двосторонніх відносинах України з ЄС. Для Європи ми відкриваємо ринок з 48 мільйонами споживачів, чия купівельна спроможність зростає щороку. Для нас це можливість назавжди залишити ідеологічний спадок колишнього Радянського Союзу і стати на шлях демократичного розвитку. Підписання Угоди стане потужним сигналом для наших сусідів із пострадянського простору, засвідчуючи, що демократичні цінності є універсальними, і що ми прагнемо їх дотримуватися. 

 

Сьогодення України є постійною роботою над помилками. Іноді мені здається, що зробивши крок вперед, ми робимо два кроки назад. Важко говорити про підтримку демократії та дотримання прав людини, коли влада ув’язнює представників опозиції, розганяє мирні демонстрації і збори або забороняє їх через суди. Коли репортерам кажуть, які запитання слід ставити чиновникам і які відповіді можуть бути опублікованими, важко погодитися з тим, що в Україні є свобода слова. Коли судові рішення можна купити – не може бути й мови про верховенство права. 

 

Усе це свідчить про авторитарні тенденції теперішньої влади. Історія показала, що сьогодні можновладці повинні змінити підходи або будуть усунуті від влади. 

 

Україна, як багато інших країн Східної Європи, що приєдналися до Євросоюзу протягом останніх десятиліть, повинна виконати своє домашнє завдання. 2006 року я балотувався і був обраний до Київської міської ради, щоб сприяти впровадженню реформ. Однак змінити стан речей, коли корумпована влада міста краде щодня, виявилося неможливим. 

 

Мої колеги і я обрали шлях документування порушень та фактів корупції в Київраді, фіксуючи кожну незаконну дію або ухвалу: кожну ділянку землі, передану у власність без належного тендеру; кожне підвищення тарифів на комунальні послуги, затверджене без відкритого слухання, а також випадки приватизації комунальної власності, коли люди були буквально вигнані на вулицю. 

 

Усі ці свідчення ми передали відповідним органам. У деяких випадках ми здобули перемогу в суді, проте рішення так і не були виконані. Багато хто підозрює, що влада, в змові з прокуратурою, вирішила не притягувати до відповідальності корупціонерів через політичні мотиви. Як інакше можна пояснити, чому одіозний мер Києва залишається у безстроковій відпустці, недоторканим, у той час як призначений голова міської держадміністрації вирішує долю 4,5 мільйонів мешканців столиці? 

 

Щоб змінити такий стан речей, я долучився до створення Українського демократичного альянсу за реформи – політичної партії, яка об’єднує прихильників європейських демократичних цінностей і тих, хто ставить інтереси країни понад свої власні. Ми отримали більш як 400 місць у місцевих радах на виборах 2010 року. 

 

Наша тактика є дуже простою, я засвоїв її ще раніше, як спортсмен: ми хочемо грати за правилами. На муніципальному рівні ми прагнемо прозорості та громадського обговорення в процесі ухвалення рішень. Ніхто не має платити хабарі за отримання адміністративних послуг. Влада має бути децентралізованою на користь громад. 

 

На національному рівні ми хочемо, щоб відкриття бізнесу відбувалося швидко і без зайвих клопотів. Потрібно стимулювати розвиток бізнесу зменшенням податків. Також ми усвідомлюємо, що модернізація української економіки неможлива без іноземних інвестицій. Ми прагнемо обмежити втручання державних службовців та корумпованих політиків, щоб люди мали змогу будувати стабільне майбутнє для своїх дітей. 

 

Коли Україна проголосила свою незалежність 1991 року, я тільки-но починав доросле життя. Двадцять років потому, моє покоління довело, що тяжка праця й чесність у ставленні до правил гри забезпечать нам гідне життя. Моя місія в Україні – об’єднати людей мого покоління і показати, що відданість демократичним цінностям та конкурентним правилам гри, які ми відстоювали протягом Помаранчевої Революції, є сильнішими, аніж жадібність до грошей, що панує в українських владних структурах сьогодні. Україна буде іншою – ми її змінимо зсередини, і я вірю, що Брюссель підтримає нас у нашому прагненні до демократії, свободи та євроінтеграції. 

 

 

 

Віталій Кличко, кандидат наук, лідер партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформ)». Професійний боксер, чемпіон світу з боксу у важкій ваговій категорії за версіями WBС. 

 

Источник: http://klichko.org/
<< Предыдущая
Кличко заверил, что не будет торговать местами в...
Следующая >>
Янукович пожелал украинцам верить в успешное...

Хиты продаж
загрузка...








Web www.bashtanka.info
Google
загрузка...
ЭТО ИНТЕРЕСНО!
Loading...