Новости Политика

ЦВК попросила КСУ заборонити Кличку балотуватися в президенти

16 Января 2014

Центральна виборча комісія звернулася до Конституційного Суду із проханням офіційно розтлумачити, як довго має проживати на території України кандидат у депутати чи на пост президента. 

 

Відповідне рішення було прийнято у четвер на засіданні ЦВК, передає Еспресо.TV із посиланням на прес-службу відомства. 

 

"У ході засідання Комісія ухвалила текст конституційного подання щодо офіційного тлумачення положень частини другої статті 76 та частини другої статті 103 Конституції України з позиції визначення поняття "проживання в Україні" упродовж передбачених указаними нормами Конституції України строків, а також критеріїв, необхідних для встановлення відповідності осіб, які висуваються кандидатами у народні депутати України чи кандидатами на пост Президента України, конституційним вимогам щодо тривалості такого проживання", – йдеться у повідомленні ЦВК. 

 

Зокрема, ЦВК просить КС роз’яснити, чи необхідно фізично перебувати в Україні протягом певного строку, а також критерії тривалості такого проживання. 

 

Окрім того, ЦВК просить розтлумачити, чи означає наявність реєстрації місця проживання на території України протягом строку, передбаченого Конституцією України, факт проживання особи в Україні протягом відповідно п’яти останніх років та десяти останніх перед днем виборів років; чи може вважатися проживання іноземця або особи без громадянства на території України до набуття ним громадянства України проживанням в Україні в розумінні частини другої статті 76 та частини другої статті 103 Конституції України. 

 

ЦВК пояснює своє звернення тим, що у практиці застосування відповідних законодавчих норм не склалися однакові підходи до обчислення термінів проживання в Україні. 

 

Як зазначила під час обговорення член ЦВК Тамара Астахова, актуальність підготовки зазначеного подання до Конституційного Суду України підкреслюється й низкою звернень депутатів різного рівня від політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», що надійшли до Центральної виборчої комісії у 2014 році, щодо тлумачення відповідних норм Конституції України, а також з проханням до ЦВК звернутися до Конституційного Суду України з цього приводу. 

 

Нагадаємо, у жовтні минулого року Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Податкового кодексу України, так звані "поправки Кличка", які вносять зміни у визначення громадянства України і можуть зашкодити балотуватися на виборах президента Віталію Кличку.

Источник: http://espreso.tv/
<< Предыдущая
Партія регіонів і комуністи здійснили державний...
Следующая >>
Рыбак нарушил закон, подписав скандальные...

Хиты продаж
загрузка...








Web www.bashtanka.info
Google
загрузка...
ЭТО ИНТЕРЕСНО!
Loading...