Новости Политика

Такого провального уряду у нас ще не було

01 Сентября 2013

Сальдо платіжного балансу України продовжує погіршуватися. Про це свідчать дані, опубліковані Нацбанком за липень 2013 року. Зокрема, загальне сальдо платіжного балансу в липні погіршилося ще на 300 млн. доларів і на сьогодні становить 1,88 млрд. доларів. 

 

Це було викликано суттєвим погіршенням балансу поточного рахунку. Зокрема, баланс товарів у липні погіршився більше, ніж у два рази в порівнянні із червнем і склав мінус 1,95 млрд. доларів. В той час, як експорт товарів з України у липні зріс на 480 млн. доларів, імпорт товарів в Україну за аналогічний період зріс на 1,5 млрд. доларів. 

 

Ситуацію вдалося трохи вирівняти завдяки залученню прямих інвестицій у розмірі 900 млн. доларів, однак третина цих інвестицій припадає на кредити прямих інвесторів, швидше за все, мова іде про банки. Але це, по своїй суті, вони не є прямою інвестицією. Отже, можна говорити, що сума класичних прямих інвестицій за липень склала 600 млн. доларів. 

 

Разом з тим, дуже характерною ознакою липня стало те,що уряду не вдалося у великих обсягах розмістити облігації внутрішньої державної позики, вже не кажучи про зовнішні облігації.  

 

Таким чином, ми бачимо, що в цілому платіжний баланс у липні продовжив погіршуватися. Однак, треба чітко усвідомити, що в серпні він точно не покращиться.  

 

По-перше, в серпні уряд мав повернути МВФ черговий транш у розмірі майже мільярд доларів, по-друге, на серпень припадає торгівельна війна з Російською Федерацією, коли впродовж 10 днів на кордоні стояли черги вантажів, які не могли потрапити до Росії, а отже відбулося суттєве знищення експорту українських товарів. Тому слід очікувати, що в серпні дані про платіжний баланс будуть ще гіршими.  

 

Крім цього, варто очікувати, що в серпні продовжать скорочуватися золотовалютні запаси, адже темпи зростання імпорту суттєво переважають зростання експорту. Єдине, за рахунок чого ще вдається тримати ситуацію – це сільське господарство. 

 

Отже, липень продемонстрував на макрорівні повний провал уряду Азарова-Арбузова. Зрозуміло, що Азарову вже час самому піти у відставку, адже такого провального уряду в нас ще не було. Азаров, Арбузов та інші міністри, як виглядає, не здатні до конструктивної, продуктивної роботи щодо проведення не те, що системних трансформацій чи глибинних реформ, а навіть для того, щоб підтримувати ситуацію у стані status quo.  

 

Тому, чим швидше їх буде усунуто від влади, тим більше шансів буде у їхніх наступників хоч якось врятувати державу від фінансово-економічної катастрофи і суверенного дефолту.

Источник: http://osp-ua.info/
<< Предыдущая
Почему Азаров решил «съесть» Богатыреву
Следующая >>
Доходы бюджета Украины в январе-августе...

Хиты продаж
загрузка...








Web www.bashtanka.info
Google
загрузка...
ЭТО ИНТЕРЕСНО!
Loading...