Новости Политика

Євросуд розпочав розгляд скарги Юлії Тимошенко на вирок у газовій справі

15 Июля 2013

Європейський суд з прав людини розпочав розгляд справи стосовно кримінального провадження щодо екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко у так званій "газовій" справі. 

 

"Європейський суд з прав людини довів до відома уряду України заяву Тимошенко проти України № 2 (№ 65656/12) й запропонував йому надати свої зауваження щодо поданих скарг. Це друга заява, подана екс-прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко. Вона стосується переважно її кримінального переслідування у зв'язку з укладенням договору купівлі-продажу природного газу", - повідомляється на офіційному сайті Європейського суду. 

 

За інформацією Євросуду, друга заява Юлії Тимошенко стосується питань справедливості кримінального провадження. Зокрема, спираючись на положення статті 6 (право на справедливий суд), Юлія Тимошенко скаржиться про труднощі, з якими їй довелося зіткнутися захищаючи свою справу в національних судах, та ставить під сумнів незалежність і неупередженість судів. 

 

Юлія Тимошенко також ставить під сумнів якість положень Кримінального Кодексу України, які було застосовано в її справі, й стверджує про порушення статті 7 (ніякого покарання без закону) в зв'язку з цим. "Крім того, спираючись на статтю 18 (межі застосування обмежень прав), вона заявляє, що кримінальна справа проти неї була політично мотивованою та становила зловживання системою кримінального правосуддя", - повідомляє Європейський суд. 

 

Екс-прем'єр-міністр України також подала низку скарг за статтею 3 (заборона катування або нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження або покарання) та/або статтею 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя). Так, вона стверджує про розповсюдження в Інтернеті та на багатьох регіональних телеканалах відеозапису, зробленого в лікарні, де вона перебуває з 9 травня 2012 року, на якому вона зображена у своїй палаті та під час проходження медичних процедур. Крім того, вона скаржиться, що ще принаймні три відеозаписи з її зображенням було розміщено на офіційній Інтернет-сторінці Державної пенітенціарної служби України, а також, що аудіо-запис її розмови зі своїм чоловіком було оприлюднено в мережі Інтернет. Насамкінець, пані Тимошенко скаржиться, що починаючи з 5 серпня 2011 року вона була позбавлена будь-якої можливості спілкуватися із засобами масової інформації та зовнішнім світом, що 

негативно вплинуло на її політичне життя", - повідомляється на сайті Європейського суду з прав людини. 

 

У повідомленні також наголошується, що перша заява Юлії Тимошенко до Європейського суду з прав людини стосувалася її скарг щодо її тримання під вартою. "У своєму рішенні від 30 квітня 2013 року, яке ще не стало остаточним, суд постановив, що тримання під вартою пані Тимошенко було свавільним; що не було належної оцінки законності її тримання під вартою; а також що в неї не було змоги звернутися за компенсацією за незаконне тримання під вартою, всупереч статті 5 (право на свободу та особисту недоторканність) Європейської конвенції з прав людини. Суд також постановив, що її право на свободу було обмежено з інших підстав, ніж ті, що передбачені статтею 5, 

на порушення статті 18 (межі застосування обмежень прав)", - нагадали у Євросуді.

Источник: http://www.tymoshenko.ua/
<< Предыдущая
Луценко и его команда. Экс-министр рассказал о...
Следующая >>
В посольстве РФ назвали слухами информацию о...

Хиты продаж
загрузка...








Web www.bashtanka.info
Google
загрузка...
ЭТО ИНТЕРЕСНО!
Loading...