Новости В мире

Російські військові масово розривають контракти – через небажання воювати в Україні, – «Яблуко»

24 Января 2015

Голова псковського регіонального відділення партії «Яблуко» Лев Шлосберг стверджує: «Мені відомо про масові випадки розриву контрактів із боку контрактників, припинення військової служби просто через небажання воювати в Україні, і небажання віддати життя нізащо». 

 

Журналіст Владімір Рєзунков передає в публікації «Російських солдатів змушують їхати на Донбас, – Лев Шлосберг»: 

 

«У Петербурзі на гарячу лінію громадської правозахисної організації «Солдатські матері Санкт-Петербурга» почастішали дзвінки батьків солдатів строкової служби. Вони, не називаючи своїх імен, повідомляють, що від їхніх дітей командування вимагає підписувати контракти, а тих, хто підписали, відправлятимуть до України. Такі повідомлення надходять з різних регіонів країни. 

 

Як повідомив представник правозахисної організації «Солдатські матері Санкт-Петербурга» Антон Щербак, останніми тижнями різко збільшилася кількість дзвінків батьків солдатів строкової служби, яких командири примушують підписувати контракти, щоб потім відправити їх до України. 

 

Таких дзвінків тільки в січні було як мінімум близько 15, ще 5 повідомлень на ту ж тему прийшло на електронну пошту організації. Більшість цих дзвінків були від батьків солдат-строковиків, службовців у 138-й окремій гвардійській мотострілецькій бригаді Західного військового округу, розташованої в селищі Кам’янка Виборзького району Ленінградської області. Ті батьки, які телефонували, бояться за своїх дітей, тому відмовлялися називати свої прізвища, але більшість з них назвали 9 лютого як точну дату відправлення новоспечених контрактників до Ростовської області. 

 

Аналогічні дзвінки надходили і від батьків солдат-строковиків, службовців у військовій частині №29760 у Володимирському таборі Псковської області (там, зокрема, готують військових розвідників) і в частині №54096, розташованій в селищі Муліно Нижегородської області, де знаходиться 6-а танкова окрема бригада. І це далеко не повний список військових частин, звідки лунають тривожні дзвінки. 

 

Голова «Солдатських матерів Санкт-Петербурга» Елла Полякова має намір скласти повний список таких частин, щоб зрозуміти, що відбувається. Вона зазначає: 

 

«Постійно надходять такі звернення від батьків, які стурбовані ситуацією зі своїми дітьми-призовниками. Про такі ж дзвінки нам повідомляють наші колеги, правозахисники з партнерських організацій. 

 

Батьки повідомляють і тривожаться через те, що їхніх дітей насильно примушують підписувати контракт. При цьому батьки панічно бояться нашого звернення кудись – вони вважають, що їхнім дітям буде тільки гірше від такого звернення. 

 

У Кам’янці, за повідомленням батьків, близько 60 осіб відмовилися примусово підписувати контракт. Вони хочуть служити, але не за контрактом, у них зовсім інші життєві плани. І в результаті їх замкнули в якомусь клубі. 

 

Батьки звернулися, як вони повідомили, до прокуратури. Приїхав прокурор, але це ще не факт, що це був прокурор. 

 

Він погрожував, лякав, і хлопців все-таки змусили підписати контракт. При цьому часто ошукують хлопців, обіцяють їм, що термін служби за контрактом буде таким же, як за призовом. 

 

Це неправда. Примус – повсюдне явище, причому батьки вказують дати відправки, нібито, до Ростовської області, відразу після підписання контракту. У випадку з Кам’янкою це 9 лютого. 

 

Таке ж повідомлення у нас від партнерської організації з Мурманська, там теж йде відправка. По всій Росії відбувається щось дивне». 

 

Що коїться у Росії – в цілому уявити сьогодні важко, а от із тим, що діється в Кам’янці, спробувати розібратися можна. І це має намір зробити депутат Борис Вишневський, який 23 січня відправив запит до Військової прокуратури Західного військового округу. 

 

Поки ж начальники Західного військового округу грають з петербурзькими правозахисниками, як висловилася Елла Полякова, в дивну гру. По-перше, будь-яка інформація про ту ж Кам’янку ретельно приховується, наприклад, нещодавно через соціальні мережі стало відомо про те, що там завалився цілий проліт 4-поверхової казарми. 

 

У прес-службі округу «Радіо Свобода» цю подію коментувати відмовилися, зажадавши письмового запиту. У соціальних мережах повідомили, що жертв немає. Тим часом правозахисників «Солдатських матерів Санкт-Петербурга» військові вже намагаються звинуватити в наклепі. 

 

Так, 20 січня в пресі з’явилося повідомлення представника прес-служби Західного військового округу у Балтійському флоті Володимира Матвєєва, в якому командування флоту спростувало інформацію правозахисників про масові захворювання солдатів-строковиків з військових частин берегових військ, дислокованих в Калінінградській області. Однак військовий прокурор відділу нагляду військової прокуратури Балтійського флоту майор юстиції С. Баженов за допомогою перевірки встановив не лише зростання захворюваності особового складу військової частини №06414, але і зажадав від командувача Балтійського флоту усунути порушення закону, тим самим підтвердивши інформацію «Солдатських матерів Санкт-Петербурга». 

 

Представник прес-служби Західного військового округу на запитання «Радіо Свобода» про намір відправити солдат-строковиків до України з військової частини Кам’янка, порадив звернутися до українських засобів масової інформації. Голова ж псковського регіонального відділення партії «Яблуко» Лев Шлосберг впевнений, що потік російських солдатів на схід України збільшується. Він каже: 

 

«На жаль, ми сьогодні можемо зробити з великим сумом висновок про те, що військова операція не тільки не зупинена, вона посилюється. Залучається і жива сила, і техніка.

Источник:
<< Предыдущая
После обстрела Мариуполя Россию ожидают жесткие...
Следующая >>
Навальный призвал россиян выйти на «антикризисный...

Хиты продаж
загрузка...








Web www.bashtanka.info
Google
загрузка...
ЭТО ИНТЕРЕСНО!
Loading...