Новости В мире

Сесія ПАРЄ: депутати критикували Росію і аплодували Тимошенко

24 Января 2015

На засіданні ПАРЄ найгарячіші дискусії розгорнулися навколо демократії в Росії і Білорусі... Тимошенко – представникові Росії: «А ще ми в Україні поїдаємо немовлят»... Росія заблокувала питання про Голодомор... Репортаж... 

 

На засіданні ПАРЄ найгарячіші дискусії розгорнулися навколо стану демократії в Росії і Білорусі. Тимошенко – представникові Росії: «А ще ми Україні поїдаємо немовлят». Росія заблокувала питання про Голодомор. 

 

Сьогодні закінчується весняна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи. 

 

Довідково: Рада Європи - це форум для дискусії європейських парламентаріїв. Впливовість Ради Європи визначається скоріше її моральним авторитетом і зосередженістю на правах людини. До складу ПАРЄ входять ті депутати парламентів європейських країн, які займаються правами людини, нацменшин. Дискусії ПАРЄ проходять в такому форматі. Депутати ПАРЄ готують доповідь. Доповідач стисло висловлює тези, потім починається дискусія. Будь-який з депутатів може узяти виступ на чотири-п`ять хвилин. Потім депутати голосуванням приймають або відкидають доповідь. Вони можуть прийняти резолюцію. Доповідь може містити рекомендаційну частину. Питань не ставлять, оскільки депутати ПАРЄ наперед прочитують доповідь. Виступи у відповідь – це винятково вислів згоди або незгоди. На останній сесії доповідачами були запрошені Президент Словаччини Іван Гаспарович, глава французького МЗС Бернар Кушнер, канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко. 

 

Російський депутат – шведському: У нас все демократичніше, адже у вас король, а у нас – Президент 

 

На нинішньому засіданні ПАРЄ найгарячіші дискусії розгорнулися навколо стану демократії в Росії і Білорусі. Цікаво, що Москва раніше неодноразово заявляла, що Рада Європи – єдиний легітимний орган, здатний об`єктивно судити про демократію. Російські експерти були завжди присутні на засіданнях Ради Європи, висловлювалися щодо будь-якої його ініціативи і всіх його органів. Проте глибокі розбіжності в поглядах на демократію між російськими парламентаріями та їх європейськими колегами стали очевидними на цій сесії. Це особливо гостро виявилося під час обговорення двох питань: моніторингу російських президентських виборів і неправильного використання кримінального правосуддя в Білорусі. 

 

ПАРЄ завжди була дуже стримана в своїх доповідях щодо проведення виборів. І була єдиною організацією, яка погодилася на досить жорсткі умови Росії щодо моніторингу президентських виборів. Доповідь про вибори в Росії була підготовлена швейцарським соціалістом Андреасом Гроссом. Він скритикував нерівний доступ до медіа-ресурсів кандидатів у президенти Російської Федерації, відмову Дмитра Медведева брати участь у публічних дебатах, відсутність і неможливість прийняти в Росії довгострокових спостерігачів за виборами. Що, на думку доповідача, не дало змоги відстежити представникам міжнародного співтовариства виборчий процес. 

 

Гросс також відзначив і інші «технічні складнощі». Він, наприклад, звернув увагу на те, що зібрати два мільйони підписів на підтримку кандидата (такою є норма російського закону) за місяць в такій великій країні, як Росія, неможливо. 

 

Тимошенко – представникові Росії: А ще ми в Україні поїдаємо немовлят. 

 

Участь української делегації на сесіях ПАРЄ – особливий випадок. Українські депутати практично не виступають (хіба що Сергій Головатий, який чомусь зацікавився виборами у Вірменії і промовчав на дебатах про Росію). Ще автор бачив там Оксану Білозір. Нагадаю, що там акредитовані також «регіонали» Олександр Лавринович, Борис Колесников, Янукович-молодший, а також Володимир Литвин, яких я не зустрів. 

 

Наскільки яскравим був виступ Тимошенко, настільки блідою участь всієї нашої делегації. Не переказуватиму доповідь прем`єр-міністра, всі її ініціативи детально передані в новинах. Цікавою видалася мені дискусія. 

 

На репліку Костянтина Косачова, що у вас в Україні дискримінують російське населення і закривають кінотеатри. Тимошенко незворушно зазначила: «А ще в нас в Україні їдять немовлят». І далі, вже м`якше, повідомила, що ніхто її мамі не забороняє говорити російською. 

 

Тимошенко подякувала Польщі, яка завжди підтримувала Україну в її прагненні стати частиною Європи. Відповідаючи на запитання про вступ в НАТО, вона сказала: «У сьогоднішньому взаємозалежному світі розвиток відносин з різними системами безпеки є пріоритетом для багатьох країн. Це стосується як розвитку відносин України з НАТО, так і розвитку відносин Росії з НАТО. Я підписала лист з проханням інтенсифікувати взаємодію з НАТО. Але поки не йшлося про вступ, йшлося про ПДЧ. І жоден політик України не відриватиметься від громадської думки і не йтиме проти волі народу, цьому передуватиме референдум. 

 

Практично кожен пасаж Тимошенко зустрічали оплесками.

Источник:
<< Предыдущая
Более 80% французов уверены, что Россия...
Следующая >>
НАТО приравняло агрессию России к мировому...

Хиты продаж
загрузка...








Web www.bashtanka.info
Google
загрузка...
ЭТО ИНТЕРЕСНО!
Loading...