Новости В мире

WP: Зробити вірус Еболи біологічною зброєю хотіли в СРСР, а не в США

28 Октября 2014

Протягом декількох десятиліть радянські військові лабораторії досліджували вірус Ебола і намагалися модифікувати його для застосування як біологічної зброї, пише Washington Post. Водночас, стверджує видання, Пентагон також проводив роботи з мікроорганізмом, але тільки для того, щоб захиститися від його можливого застосування. 

 

Протягом 35 років Радянський Союз, а потім і Росія, проявляли інтерес до вірусу Ебола, пише Washington Post. На початку «надсекретного» дослідження ставилася амбітна мета щодо використання потенціалу вірусу в якості біологічної зброї, а пізніше робилися спроби змінити його генетичний код. Однак ці випробування зрештою провалилися, так як «природні обмеження» вірусу роблять його малопридатним для біохімічної війни. 

 

Програма з розробки біологічної зброї офіційно припинилася в 1991 році. Проте, пише журналіст, дослідження вірусу тривало в лабораторіях міністерства оборони РФ. Ці роботи велися «практично таємно», незважаючи на багаторічні заклики американських чиновників забезпечити їх прозорість. «Фактично ми не знаємо, що вони роблять з патогенами, які знаходяться в їх розпорядженні», – заявила в інтерв’ю виданню експерт з біологічної зброї Емі Смитсон. 

 

Після закінчення холодної війни щонайменше чотири військові лабораторії залишаються недоступні зовнішнім спостерігачам, хоча цивільні організації забезпечили кращу прозорість і співпрацю з іноземними дослідниками та інвесторами. Навіть якщо допустити, вважає газета, що Росія призупинила роботу зі створення біологічної зброї десятки років тому, «неясність» цієї програми є постійним подразником в дипломатичних відносинах і джерелом неспокою експертів в сфері охорони здоров’я і безпеки, які посилаються на великий ризик «злодійства» або «випадкового витоку смертельно небезпечних мікробів». 

 

За словами Смитсон, ситуація посилюється тим, що на російських військових об’єктах зберігається колекція небезпечних бактерій, що включає в себе модифіковані «більш живучі і смертельні» штами, які важко визначити. «У нас є безліч свідчень перебіжчиків, що це не природні штами, але їх спеціально посилені аналоги», – стверджує експерт. 

 

Інші країни, включаючи США, також проводили військові дослідження «по захисту від біологічних загроз», в тому числі і вірусу Ебола, пише видання. Це викликало критику з боку експертів в області охорони здоров’я і дозволяло Росії звинуватити Вашингтон у лицемірстві. У відповідь представники Пентагону заперечували, що американські лабораторії, що займаються біологічним захистом, регулярно інспектуються сторонніми спостерігачами.

Источник: http://patrioty.org.ua/
<< Предыдущая
Bild: Путін смертельно хворий, у нього рак
Следующая >>
Експерт прогнозує нафту за $ 10 за барель

Хиты продаж
загрузка...
Почитать ещё








Web www.bashtanka.info
Google
загрузка...
ЭТО ИНТЕРЕСНО!
Loading...